Egészségügyi-szociális ápolás minőségi gondjai

Gondolatok az egészségügyi és szociális ellátórendszer ápolási-gondozási feladatairól
I. Az ápolási tevékenység összehangolása

A 2011/2007 (I. 30.) Korm. rendelet az ápolási feladatokat ellátó intézményrendszer minőségének és hatékonyságának javítása céljából előírt egy hatásvizsgálatot az ápolási rendszerek egységes rendszerének megteremtése, a rendszerben meglévő átfedések kiszűrése, az e célra fordított erőforrások racionálisabb, átláthatóbb felhasználása, valamint a szociális és egészségügyi feladatok összehangolása érdekében.
 

Az ügyben gyakorlatilag nem történt semmi: az ÁSZ 2008-ban kiadott 0820. számú vizsgálati jelentése szerint a két ágazatban a fejlesztésekre tett intézkedések összességében eredménytelenek voltak, különösen az egészségügyi és szociális ellátások közötti együttműködés javítása, a térségi kapacitások összehangolása, a magas ápolási igényű betegek (kliensek, páciensek) megfelelő ellátásának szervezése területén.

A 2007. évi CXXI. Törvény előírta, hogy 2008.01.01.-től csak az vehető fel az idősellátó szakosított (bentlakásos) intézményekbe, akinek napi ápolási szükséglete meghaladja a 4 órát. Ennek következtében a bentlakók 1/3-a szorul folyamatos szakápolásra, amelyet az intézmények többsége csak súlyos erőfeszítések árán tud nyújtani, ennek finanszírozása nem megoldott.

Ugyanakkor a napi ellátás az idősek otthonában átlagosan 40%-al kisebb kimutatott ráfordítással jár, mint ugyanez egy kórházi ápolási osztályon. (A ráfordítás számítása a szociális intézményekben kiadások, a kórházakban a költségek alapján történik.)

II. A hospice ellátás intézményesítése az idősellátó intézményekben
A fentiek egyik további következménye (hogy t.i. a jelenlegi jogi szabályozás szerint nincs „vegyes”, azaz szociális és egészségügyi ellátás), hogy a tisztázatlan szabályozás következtében nem megoldott a szociális intézményekben egyre nagyobb számban terminális állapotba került emberek intézményes hospice ellátása. Vannak ugyan egyedi kezdeményezések (a Magyar Hospice Alapítvány pl. a Budapesti Módszertani Szociális Központ hajléktalanszállóján nyújt mobil szolgáltatást), de az általános és megfelelő szakmai színvonalú intézményes hospice szolgáltatás az idősellátó intézményekben nem megoldott. (Becslések szerint Magyarországon az összes rászorulók mintegy 5%-a részesül ilyen ellátásban.)
A Magyar Hospice Alapítvány e területen felvállalja az oktatási és koordinációs feladatokat.

Minkét kérdésben érvényt kell szerezni a helyzetfelmérés és jogalkotás követelményének.

forrás: Dr. Hajnal Miklós Pál

Hozzászólások

Tisztelt Kollégák! Minőségügyi szakmérnök szakra járok 30 éve ápolónőként dolgozom egy kórházban.Nemsokára vége van a képzésnek a szakdolgozatírás fázisába kerültem.A szakdolgozatom címe: Minőségmanagement az egészségügyben.Tudom ez nagyon tág cím,a téma óriás,de valahogyan el kellene kezdenem és segítségre lenne szükségem gyakorlati segítségre.Ha valaki tudna nekem itt segítő kezet nyújtani azt megköszönném.Ez az oldal fantasztikus nagyon sok az infó de valahogy nehezen tudok mégis elindulni.Ha valaki még is tudna segíteni akkor az ibolya.bodor69@gmail.com -ra várom a levelét.Minden segítséget előre is köszönök!
Ibolya • 2015. július 08., Szerda 17:03
Hozzászólás előtt be kell jelentkezni:
BELÉPÉS

Legfrissebb hozzászólások